Okurková polévka se zeleninou a brambory
Suroviny
- 100 g Mrkev kořen
- 400 g Brambory
- 300 g Okurka salátová
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 plátek Salát hlávkový
- 1.2 l Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Hrášek mražený
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 12 g
- Sodík 669 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 84.2 mg
- Draslík 531 mg
- Vláknina 5994 mg
- Vitamín A 5994 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, okurky a brambory oloupeme a spolu s cibulí nakrájíme na plátky. Listy salátu opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na nudličky.
-
2
V rendlíku na másle osmažíme mrkev s cibulí, přimícháme rajský protlak a minutu smažíme. Poté směs vmícháme do hovězího vývaru, přidáme brambory, sůl a vaříme zhruba 20 minut.
-
3
Do polévky poté vložíme okurky, salát, hrášek a vaříme ještě 5 minut. Na závěr vmícháme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek.