Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat se smetanou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 97 g
- Sodík 885 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 267.1 mg
- Draslík 766.1 mg
- Vláknina 8205 mg
- Vitamín A 8205 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou petržel, mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata pokrájíme na kousky.
-
2
Rajčata vložíme do rendlíku, dusíme pod pokličkou. Kořenovou zeleninu s cibulí zpěníme na másle, lehce podusíme, přimícháme do dušených rajčat a za občasného míchání podusíme, až jsou rajčata správně rozdušená. Na pánvi z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní po částech hovězí vývar, přidáme sůl, přidáme rajčata i se zeleninou, zamícháme a přecedíme do čistého hrnce. Rajčata se zeleninou dobře propasírujeme.
-
3
Polévku na mírném plameni vaříme alespoň 15 minut. Poté odstavíme, do polévky zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky a ihned podáváme.