Zahuštěná polévka z čerstvých rajčat
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 50 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Rýže loupaná
- 60 g Sýr Eidam cihla 30%
- 40 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Pepř černý celý
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 257 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 14 g
- Sodík 794 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 379.3 mg
- Vláknina 2899.4 mg
- Vitamín A 2899.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibuli nadrobno, sýr nastrouháme.
-
2
Na másle zpěníme cibuli, přidáme rajčata a za občasného míchání dusíme pod poklicí doměkka.
-
3
V silnostěnném hrnci rozpustíme olej, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, do které po částech zašleháme hovězí vývar. Přidáme sůl, bobkový list, pepř a vaříme na mírném plameni alespoň 15 minut. Poté polévku přecedíme do čistého hrnce, propasírujeme udušená rajčata a zavaříme do polévky rýži. Před koncem varu ochutíme cukrem a citronovou šťávou.