Zapečená plněná vejce s omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Žampiony čerstvé
- 70 g Sýr Čedar
- 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 42 g
- Sodík 296 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 322 mg
- Draslík 299.3 mg
- Vláknina 1967.1 mg
- Vitamín A 1967.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladit, oloupeme, podélně rozpůlíme a vyjmeme žloutky, které rozetřeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, žampiony očistíme, rozpůlíme a rozkrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme na jemno, sýr nastrouháme nahrubo.
-
2
Na másle zpěníme cibuli, přimícháme žampiony, osolíme, opepříme a dusíme, až se všechna tekutina vydusí. Houbovou směsí naplníme bílky a vložíme je do olejem vymazané zapékací mísy. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní smetanu, přimícháme rozetřené žloutky, dobře rozšleháme a za stálého míchání alespoň 15 minut vaříme.
-
3
Omáčkou přelijeme plněné bílky a zapečeme v předehřáté troubě. Před dokončením směs zasypeme strouhaným sýrem, petrželovou natí a dopečeme.