Snadný jablkový koláč
Suroviny
- 450 g Jablka
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr třtinový
- 50 g Rozinky tmavé
- 50 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 0.5 kávová lžička Koření perníkové
- 2 polévková lžíce Džem meruňkový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 27 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 37.5 mg
- Draslík 140.4 mg
- Vláknina 8690 mg
- Vitamín A 8690 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hladké mouky vhodíme kousky másla a mícháme, až nám připomíná strouhanku. Přilejeme 3-4 lžíce studené vody (záleží na suchosti mouky) a jemně zpracujeme na hladké těsto.
-
2
Pomoučíme vál a z těsta vyválíme kolo o průměru asi 35 cm, pak těsto přeneseme na velký plech a potřeme meruňkovým džemem.
-
3
Oloupaná, očištěná a nakrájená jablka, mletou skořici, kořenící směs, nastrouhanou pomerančovou kůru, opláchnuté zlaté rozinky a jemný hnědý cukr smícháme a nasypeme do středu těsta. Okraje těsta skládáme a mačkáme na jablečnou směs, aby vytvořily uzlík s neuzavřeným středem.
-
4
V předehřáté troubě na 190 °C pečeme 35-45 minut. Začne-li se těsto připalovat, zakryjeme ho alobalem.
-
5
Před podáváním posypeme cukrem.