Králík s kaštany
Suroviny
- 180 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 80 g Šalotka
- 5 g Rozmarýn sušený
- 650 g Králičí stehna
- 100 g Majonéza
- 30 ml Olej olivový
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 4 dl Víno bílé
- 10 dkg Slanina vepřová
- 15 dkg Celer sterilovaný
- 15 dkg Kaštany jedlé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 741 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 101 g
- Sodík 1045 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 26.6 mg
- Draslík 627 mg
- Vláknina 5069.8 mg
- Vitamín A 5069.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králičí maso očistíme, omyjeme, osolíme, opepříme, naskládáme do pekáče na olivový olej. Zalijeme 2 dl vína a v troubě pečeme při 200° C 15 minut.
-
2
Potom přidáme kostky celeru, mrkve, na čtvrtky překrojené šalotky a drcený česnek. Na maso dáme plátky slaniny, zalijeme vínem a pečeme dalších 15 minut. Pak vložíme rozmarýn, bobkový list, opět poklademe slaninou a dopečeme.
-
3
Maso vyjmeme a ze šťávy odstraníme bobkový list a rozmarýn, přidáme lžíci másla, 2 lžíce husté smetany, okořeníme dle chuti a necháme přejít varem.
-
4
Kaštanová kaše: do hrnce vložíme oloupané kaštany, celer, zalijeme
-
5
vodou, přisolíme a vaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme, kaštany a celer rozmixujeme na kaši. Přimícháme máslo, majonézu a opět promixujeme.
-
6
Servírování: na plochý talíř dáme opečené maso s porcí kaše a ozdobíme zeleninou ze šťávy. Vše zalijeme šťávou.