Pizza se zeleninou
Suroviny
- 125 g Lilek
- 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 220 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 125 g Hříbky čerstvé
- 125 g Mozzarella
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 ks Cibule
- 0.75 ks Voda pitná
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 10 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 24 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 673.4 mg
- Vláknina 14995.5 mg
- Vitamín A 14995.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V malé misce smícháme sušené droždí a 3/4 šálku vlažné vody, po 5-10 minutách směs zpění. V prosáté hladké mouce se solí uděláme důlek, vlijeme do něj připravený kvásek, přidáme 4 lžíce olivového oleje a zpracujeme na těsto, které prohnětáváme, dokud není vláčné. Těsto necháme ve vymazané míse na teplém místě, přikryté fólií, asi hodinu kynout.
-
2
Vykynuté těsto krátce promačkáme, vyválíme nebo rozprostřeme v dortové formě s oddělitelným dnem (průměr 30 cm). Konzervovaná okapaná rajčata nasekáme a společně s rajským protlakem natřeme na těsto.
-
3
Na 2 lžičky rozpáleného oleje přidáme prolisovaný česnek, čerstvé špenátové listy a mícháme, dokud špenát neovadne, asi 3 minuty, pak ho necháme okapat a dáme na rajčata. Přidáme plátky mladých hříbků, kostičky červené papriky zbavené semínek, nasekanou červenou cibuli, plátky lilku, sušené oregano, sušený tymián, strouhanou mozzarellu.
-
4
Pokapeme zbylým olivovým olejem a 30 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C, okraje těsta zezlátnou.