Grilovaná vepřová žebírka na medu se sójovou omáčkou
Suroviny
- 110 g Máslo čerstvé
- 170 g Med včelí
- 110 ml Omáčka sójová
- 280 ml Vývar drůbeží
- 370 ml Ocet rýžový
- 0.5 kávová lžička Zázvor celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 4 stroužek Česnek
- 2 kg Vepřová žebra
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2006 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 142 g
- Sodík 1652 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 438 mg
- Draslík 1336.4 mg
- Vláknina 2805 mg
- Vitamín A 2805 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na marinádu nakrájíme nadrobno chilli papričky, prolisujeme česnek, nasekáme jarní cibulky, nastrouháme zázvor a vše v míse promícháme s ostatními ingrediencemi. Vložíme žebírka a necháme cca 4 hodiny marinovat v lednici.
-
2
Poté maso vyjmeme z marinády a necháme okapat. Dáme na rozpálený gril a za pravideného potírání zbytkem marinády grilujeme 6-8 minut dozlatova. Rozložíme na servírovací tác a uchováme teplé.
-
3
Zbylou marinádu vlijeme do kastrůlku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku, přilijeme vývar a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Na mírném ohni cca 15 minut povaříme do zhoustnutí. Objem omáčky musí zredukovat přibližně na polovinu. Poté vlijeme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Mezitím přiléváme rozuštěné máslo.
-
4
Omáčku podáváme k hotovým žebírkům.