Salát se šunkou, chřestem a sýrem
Suroviny
- 100 g Hrášek
- 200 g Chřest bílý
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 300 g Šunka dušená
- 250 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 894 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 253 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 280.1 mg
- Draslík 189.9 mg
- Vláknina 9313.8 mg
- Vitamín A 9313.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oškrábané mrkve a oloupaný chřest omyjeme a vaříme v osolené vodě 10 minut. Po 5 minutách vaření přidáme ještě hrášek. Uvařenou zeleninu scedíme, zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.
-
2
Mrkev, chřest, sýr a šunku nakrájíme na kostičky, vše smícháme a přelijeme vínem.
-
3
Žloutky, hořčici, sůl a pepř rozšleháme a přimícháme citronovou šťávu. Postupně pomalu přidáváme olej a šleháme, dokud nevznikne krémovitá majonéza. Podle chuti přidáme kari koření.
-
4
Salát promícháme s majonézou, necháme alespoň 10 minut uležet a případně ještě znovu dochutíme.