Vepřové kotlety s omáčkou Mornay
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 45%
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Strouhanka
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 40 ml Voda pitná
- 100 ml Vývar drůbeží
- 80 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Vepřové kotlety
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Kečup
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 779 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 57 g
- Sodík 898 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 266 mg
- Draslík 460.9 mg
- Vláknina 1543.3 mg
- Vitamín A 1543.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme omáčku Mornay. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme sůl, strouhaný muškátový oříšek, cayenský pepř, mletou papriku, vmícháme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji zašleháním vývaru a smetany a vymícháme hladkou omáčku. Na mírném plameni zhruba pomalu vaříme alespoň 5 minut. Poté v omáčce rozpustíme strouhaný sýr. Dobře vymícháme.
-
2
Kotlety osolíme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji, po každé straně 2 minuty. Poté zmírníme plamen, kotlety podlijeme vodou a pod poklicí dusíme zhruba půl hodiny. Poté kotlety vložíme do pekáče, na každou kotletu vlijeme lžíci kečupu, přelijeme Mornay omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem, zaprášíme mletou paprikou a v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.