Babiččina velikonoční nádivka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 220 g Klobása uzená
  • 170 g Uzené maso vařené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 807 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 379 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 514.2 mg
  • Draslík 256 mg
  • Vláknina 4680 mg
  • Vitamín A 4680 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 327.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce dáme do rendlíku, zalijeme 2-4 dl vody a uvaříme natvrdo. Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, klobásu nakrájíme na kolečka. Na dno pekáčku střídavě poklademe plátky vajec, masa a klobásy.

  • 3

    Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme do ni důlek a do něj rozdrobíme kvasnice. Posypeme je 2 špetkami cukru, zalijeme 2.5 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme do mouky 4 žloutky, 70 g rozehřátého vlažného másla, 0.5-1 lžičky soli a těsto dobře propracujeme. Pak ho nalijeme do pekáčku na připravené ingredience a necháme vykynout.

  • 4

    Když nám těsto vykynulo, potřeme ho rozšlehaným osoleným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30-35 minut dozlatova.

  • 5

    Upečenou nádivku necháme vychladnout, potom ji vyklopíme na mísu s lněným ubrouskem a servírujeme.

Komentáře k receptu