Velikonoční hlavička s vepřovým masem a bylinkami
Suroviny
- 500 g Žemle tmavá
- 500 g Žemle tuková
- 250 g Vepřový bok uzený
- 500 g Vepřová plec
- 50 g Droždí
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 1.7 l Voda pitná
- 3 dl Mléko čerstvé polotučné
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 988 kcal
- Sacharidy 109 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1381 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 328 mg
- Draslík 724.8 mg
- Vláknina 8565.3 mg
- Vitamín A 8565.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť, dáme do hrnců a zalijeme vodou. Na uzený bůček přilijeme 5-7 dl vody s 0,5-1 lžičkou soli. Vepřovou plec zalijeme 1 litrem vody s 1,5 lžičkou soli. Vaříme je pomalu pod poklicemi doměkka přibližně 60 minut.
-
2
Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky a dáme je do mísy. Pažitku, petrželku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do mísy k masu. Přidáme majoránku, pepř, muškátový oříšek, mleté nové koření a 6 žloutků.
-
3
Žemle nakrájíme na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je vývarem z masa (přibližně 5-7,5 dl), aby nasákly. Pak nasáklé žemle smícháme s masem a všemi ingrediencemi.
-
4
Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme mléko s cukrem a necháme vzejít kvásek, který přidáme do nádivky a promícháme. Nádivku ochutíme prolisovaným česnekem, dosolíme podle chuti (1-2 lžičky) a znovu důkladně promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do nádivky.
-
5
Zapékací mísu vytřeme důkladně sádlem, vysypeme ji strouhankou a naplníme hlavičkou - nádivkou.
-
6
Pečeme v předehřáté troubě při 190 - 200 °C dozlatova přibližně 30-40 minut.
-
7
Nádivku nakrájíme na porce a podáváme ji teplou i studenou.