Dušené hovězí maso v marinádě
Suroviny
- 100 g Žampiony čerstvé
- 150 g Zelí čínské
- 10 g Solamyl - bramborový škrob
- 100 ml Šťáva jablečná 100%
- 100 ml Ananasová šťáva
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 špetka Skořice mletá
- 2 plátek Ananas
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 11 g
- Sodík 146 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 145 mg
- Draslík 287.8 mg
- Vláknina 7612.2 mg
- Vitamín A 7612.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme na plátky, dva řapíky celeru i s listy nakrájíme nadrobno, očištěné mrkve na kolečka, plátky ananasu kompotovaného na kostky, oprané a okapané čínské zelí na nudličky, žampiony očistíme a nakrájíme na půlky. Na marinádu v misce promícháme pokrájenou cibuli, jablečnou a ananasovou šťávu, sójovou omáčku, skořici, zázvor a sůl.
-
2
Očištěné, omyté a osušené maso vložíme do mísy, přelijeme marinádou a pod fólií necháme v chladničce den marinovat (maso občas obrátíme).
-
3
Maso vložíme do kastrolu, přelijeme marinádou a na velkém plameni přivedeme do varu. Poté plamen zmírníme a pod poklicí dusíme (dbáme, aby se maso nepřichytilo dna, občas ho v kastrolu obrátíme). Po dvou hodinách přidáme k masu všechnu připravenou zeleninu a pod poklicí dusíme ještě asi 20 minut.
-
4
Udušené maso a zeleninu vyjmeme na mísu a držíme na teple. V hrnečku rozmícháme vodu se Solamylem a zašleháme do šťávy. Povaříme do omáčka zhoustne.
-
5
Na nahřátou servírovací mísu naskládáme nakrájené maso, obložíme zeleninou a přelijeme omáčkou.