Nákyp z vařeného kuřete
Suroviny
- 80 g Mandle
- 80 g Máslo čerstvé
- 1 g Pepř černý celý
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 180 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Petržel - nať
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Tymián čerstvý
- 1.8 l Voda pitná
- 1.8 kg Kuře
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1054 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 79 g
- Sodík 424 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 401.4 mg
- Draslík 857.5 mg
- Vláknina 11074.1 mg
- Vitamín A 11074.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.4 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme.
-
2
Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu.
-
3
Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky.
-
4
V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl.
-
5
Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice.
-
6
Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový.
-
7
Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme.