Kuřecí stehna na slanině se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 180 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Anglická slanina
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Olej rostlinný
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Česnek sušený
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Kuřecí stehna
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1117 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 87 g
- Sodík 650 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 234.5 mg
- Draslík 437.9 mg
- Vláknina 566 mg
- Vitamín A 566 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 312.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme s majoránkou, sušeným česnekem, solí, pepřem, paprikou a ve směsi pečlivě obalíme kuřecí stehna.
-
2
Plátky slaniny na pánvi usmažíme dokřupava, vyjmeme a necháme na ubrousku okapat. Do vysmaženého tuku přidáme olej a z obou stran opečeme obalená stehna. Poté pánev přiklopíme a stehna asi 30 minut dusíme. Během dušení maso obracíme a dbáme, aby se maso nepřichytilo dna. Že jsou stehna udušená, poznáme podle toho, že při vpichu nevytéká z masa růžová šťáva. Udušená stehna vyjmeme na mísu a udržujeme na teple.
-
3
Z výpeku necháme na pánvi jen 3 lžíce tuku, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Jíšku rozředíme zašleháním mléka a smetany, ušleháme hladkou omáčku, osolíme ji a alespoň 10 minut na mírném plameni necháme probublávat.
-
4
Kuřecí stehna servírujeme přelitá omáčkou a ozdobená vypečenou slaninou.