Hrachovo-kroupové karbanátky
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 240 g Hrách
- 100 g Kroupy ječné
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 9 dl Voda pitná
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- 0.31 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 17 g
- Sodík 356 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 139.7 mg
- Draslík 164.1 mg
- Vláknina 7044.9 mg
- Vitamín A 7044.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme 240 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 2,5 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme čistou vodou (3,5 dl) a vaříme ho doměkka pomalu 1-1,5 hodiny. Poté dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 2,5-3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu doměkka. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat a pak je pomeleme na masovém strojku. Také pomeleme anglickou slaninu, očištěný česnek a cibuli. Vše v míse promícháme s pepřem, majoránkou, mletým chilli a vejci. Do směsi přimícháme asi 2 lžíce strouhanky na zahuštění.
-
2
Vytvarujeme menší karbanátky, obalíme je ve strouhance a usmažíme dozlatova z obou stran na rozpáleném vepřovém sádle.
-
3
Smažíme je přibližně 1-1,5 minuty z každé strany. Podáváme je teplé i studené.