Jablečno-hruškový páj se zázvorem
Suroviny
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 120 g Mandle
- 40 g Zázvor nakládaný
- 120 g Cukr třtinový
- 20 g Máslo čerstvé
- 15 g Ořechy vlašské
- 25 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 120 g Cukr třtinový
- 80 g Máslo čerstvé
- 3 ks Jablka
- 3 ks Hrušky
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 35 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 93.7 mg
- Draslík 400 mg
- Vláknina 14170.3 mg
- Vitamín A 14170.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých vlašských ořechů a zamícháme 25 g krupicového cukru.
-
2
Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
3
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
4
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
-
5
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy.
-
6
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a dáme na 10 minut do mrazničky.
-
7
Mezitím si připravíme druhé, mandlové těsto: do mísy dáme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme je s 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a 1 skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme a uhněteme. Vyválíme z něj stejnou placku, jako z prvního těsta.
-
8
Jablka s hruškami omyjeme a osušíme. Omyté ovoce oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky a poklademe je ozdobně na první připravené těsto, které jsme měli v mrazničce. Mezi hrušky a jablka rozložíme nakládaný zázvor. Vše posypeme skořicovým a třtinovým cukrem. Poklademe plátky másla a zakryjeme druhým, mandlovým těstem.
-
9
Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C, zakryjeme ho pečícím papírem a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 175°C a pečeme dalších 35-40 minut.
-
10
Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme a podáváme.