Vepřový měšec po kaplicku
Suroviny
- 150 g Cibule
- 80 g Anglická slanina
- 100 g Slanina vepřová
- 1000 g Vepřová kýta
- 200 g Vepřová plec
- 30 g Sůl
- 200 g Játra vepřová
- 100 g Tuk
- 1 g Pepř černý mletý
- 80 g Vejce slepičí
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Žemle tuková
- 1 g Zázvor mletý
- 500 ml Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1558 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 197 mg
- Draslík 552.7 mg
- Vláknina 714 mg
- Vitamín A 714 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky, které naklepeme doširoka.
-
2
Vepřové maso opláchneme a semeleme spolu se žemlí částečně namočenou ve vývaru. Osolíme, přidáme zázvor a promícháme se žloutky.
-
3
Plátky masa směsí potřeme a do středu naskládáme na malé kousky nakrájená vepřová játra a anglickou slaninu, které jsme osmažili na části tuku. Přidáme ještě na kousky nakrájený vařený bílek, náplň osolíme a opepříme. Plátky upravíme do tvaru měšce a kraje svážeme nití.
-
4
Slaninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Necháme ji částečně roztavit v druhé části tuku, přidáme jemně nakrájenou cibulku a vše osmahneme dorůžova.
-
5
V tomto základu opečeme měšce, podlijeme je teplým vývarem a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vývarem.
-
6
Měkké maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, zasmahneme, rozředíme vlažným vývarem, rozmícháme a povaříme.
-
7
Nakonec vložíme měšce do provařené šťávy a vše krátce podusíme.