Velikonoční nádivka s houbami a bylinkami
Suroviny
- 50 g Houby sušené
- 60 g Máslo čerstvé
- 480 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bujón zeleninový
- 8 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Paprika zelená
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 5 polévková lžíce Kopřiva
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 38 g
- Sodík 274 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 585.3 mg
- Draslík 618.5 mg
- Vláknina 11792.9 mg
- Vitamín A 11792.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V 80 ml vody namočíme sušené houby a necháme bobtnat. Papriku očistíme a nakrájíme na jemné nudličky, česnek prolisujeme, kopřivy spaříme a nasekáme nadrobno, pažitku, libeček a petrželovou nať drobně pokrájíme. Ve zbylé vodě s olejem 10 minut vaříme bujón.
-
2
Rohlíky nakrájíme na kostky, přimícháme papriku a přelijeme prochladlým bujónem. Poté vmícháme scezené a pokrájené houby, česnek, rozmíchané žloutky, bylinky, sůl, pepř a dobře promícháme. Na závěr zapracujeme pevný sníh z bílků.
-
3
Nádivkou naplníme pekáč, který jsme vymazali a vysypali prosátou strouhankou. Povrch nádivky poklademe plátky másla. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme nádivku zhruba 45 minut.