Velikonoční dort se špenátovou nádivkou
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 400 g Špenát mražený
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Sýr Ementál (Primátor)
- 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 60 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 78 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 456.5 mg
- Draslík 181.8 mg
- Vláknina 5389.6 mg
- Vitamín A 5389.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na tenké plátky, vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme na jemno.
-
2
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme česnek, zaprášíme moukou a smažíme, až mouka zezlátne. Směs zředíme smetanou, vmícháme špenát a za občasného míchání dusíme. Když je špenát rozmražený, zašleháme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr vmícháme sýr, stáhneme ze sporáku a za stálého míchání necháme sýr rozpustit.
-
3
Těsto rozdělíme na menší a větší část tak, abychom z menší části mohli vyválet placku o průměru dortové formy. Větší část rozválíme na placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, aby těsto bylo i na bocích formy. Těsto propícháme vidličkou, navrstvíme špenátovou nádivku, po obvodu dortu poskládáme půlky uvařených vajec žloutkem nahoru. Špenát přikryjeme druhou plackou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky.
-
4
Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, až těsto zezlátne.