Polévka z červené řepy s fazolemi
Suroviny
- 500 g Červená řepa
- 200 g Fazole červené sterilované
- 5 g Bobkový list
- 10 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 160 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 118 g
- Sodík 306 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 556 mg
- Vláknina 14444.7 mg
- Vitamín A 14444.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou řepu omyjeme a v hrnci s osolenou vodou vaříme doměkka asi 30 minut. Podle velikosti řepy. Scedíme, necháme vychladnout, očistíme a nakrájíme na kostky.
-
2
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky. Mrkev, celer, petržel oloupeme, nakrájíme na kolečka.
-
3
V hrnci zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova, přisypeme nakrájenou petržel, celer, mrkev, zamícháme, posypeme mletou paprikou, vlijeme protlak, scezené fazolky, vhodíme bobkový list a nakonec přidáme červenou řepu. Zalijeme vodou a pod poklici necháme vařit 30 minut.
-
4
Před dokončením vaření polévku podle chuti osolíme, opepříme a vhodíme ještě nasekanou petrželovou nať.