Pomerančová kachna à la Tádž Mahal
Suroviny
- 10 g Pepř černý celý
- 250 g Játra kachní
- 100 g Kompot brusinkový
- 300 ml Víno portské
- 100 ml Koňak Armaňak
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Pomeranče
- 4 ks Rajčata
- 6 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 2 kg Kachna domácí
- 1 hrnek Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1009 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 117 g
- Sodík 408 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 281.5 mg
- Draslík 840.1 mg
- Vláknina 6512.9 mg
- Vitamín A 6512.9 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme na nudličky nakrájená játra a po chvíli podlijeme trochou vývaru.
-
2
Vložíme očištěnou, mírně osolenou kachnu, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, oloupaná a nakrájená rajčata, brusinky, přidáme šťávu z jednoho pomeranče a trochu strouhané pomerančové kůry. Zalijeme dvěma sklenkami portského a dusíme. Mezitím často přeléváme šťávou.
-
3
Když je maso měkké, vyjmeme jej a šťávu vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou a zalijeme zbytkem vývaru. Povaříme do zhoustnutí, pak propasírujeme přes sítko. Povaříme, dolijeme zbytek vína a koňak a ochutíme chilli kořením.
-
4
Druhý pomeranč oloupeme, odstraníme pecky a blány, nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy. Kachnu naporcujeme, rozdělíme na talíře a přelijeme šťávou.