Fíkový džem (ze sušených fíků)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 70

Suroviny

  • 55 g Mandle loupané
  • 750 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Fenykl obecný
  • 2 ks Citrony
  • 1.6 l Voda pitná
  • 1 kg Fíky sušené
  • 3 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 89 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 9.6 mg
  • Vláknina 392.6 mg
  • Vitamín A 392.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku.

  • 2

    Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou.

  • 3

    Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout.

  • 4

    Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.

Komentáře k receptu