Džem jablečno-zázvorový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 70

Suroviny

  • 400 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 ks Citrony
  • 1.5 kg Jablka
  • 1.5 kg Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Zázvor celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 95 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 30.7 mg
  • Vláknina 1126.3 mg
  • Vitamín A 1126.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme jablka, vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme na kostky. Jádřince spolu se slupkami dáme do plátěného sáčku, který řádně zavážeme.

  • 2

    Nakrájená jablka a sáček se zbytky jablek vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme mletou skořici a mletý zázvor, citronovou šťávu a najemno posekanou citronovou kůru. Uvedeme do varu a vaříme, dokud ovoce nezměkne.

  • 3

    Nastrouháme čerstvý zázvor. Ten pak přidáme spolu s cukrem do rozvařených jablek a za sníženého příkonu tepla vaříme do úplného rozpuštění cukru. Vyjmeme sáček, ve kterém se vařily slupky s jádřinci a šťávu z něho vymačkáme do džemu. Pak zvýšíme příkon tepla a vaříme, až džem začne houstnout.

  • 4

    Odstavíme z plotny a necháme 10 minut chladnout. Plníme do vypařených sklenic, které po vychladnutí uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.

Komentáře k receptu