Džem jablečno-zázvorový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 95 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 30.7 mg
- Vláknina 1126.3 mg
- Vitamín A 1126.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme jablka, vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme na kostky. Jádřince spolu se slupkami dáme do plátěného sáčku, který řádně zavážeme.
-
2
Nakrájená jablka a sáček se zbytky jablek vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme mletou skořici a mletý zázvor, citronovou šťávu a najemno posekanou citronovou kůru. Uvedeme do varu a vaříme, dokud ovoce nezměkne.
-
3
Nastrouháme čerstvý zázvor. Ten pak přidáme spolu s cukrem do rozvařených jablek a za sníženého příkonu tepla vaříme do úplného rozpuštění cukru. Vyjmeme sáček, ve kterém se vařily slupky s jádřinci a šťávu z něho vymačkáme do džemu. Pak zvýšíme příkon tepla a vaříme, až džem začne houstnout.
-
4
Odstavíme z plotny a necháme 10 minut chladnout. Plníme do vypařených sklenic, které po vychladnutí uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.