Koláč s hovězím masem a mrkví
Suroviny
- 120 g Máslo bylinkové
- 200 g Hříbky čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7 dl Hovězí vývar základní
- 1 kg Hovězí kližka
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 844 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 218 g
- Sodík 787 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 106.3 mg
- Draslík 473.5 mg
- Vláknina 7697 mg
- Vitamín A 7697 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí kližku (nebo zadní hovězí maso) omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně ji nakrájíme. Oloupanou mrkev omyjeme a nakrájíme na kolečka. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
-
2
V zapékací míse rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme maso, česnek, promícháme a smažíme za občasného promíchání do doby, až se téměř odpaří voda a maso se začne smažit. Přidáme sůl, hořčici, pepř, papriku, hříbky, drcený kmín, promícháme a krátce vše osmažíme dozlatova. Pak přilijeme hovězí vývar, zakryjeme poklicí a maso dusíme 35-40 minut. Občas promícháme.
-
3
Připravíme si koláčové těsto: Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
4
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
5
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
6
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
-
7
K masu přilijeme smetanu s dobře promíchanou hladkou moukou a dochutíme případně solí.
-
8
Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
-
9
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy dovnitř. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme 25-35 minut dozlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme chvíli vychladnout, pak jej rozdělíme na porce a podáváme.