Slaný koláč s Hermelínovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Jablka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Estragon
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 855 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 189 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 471 mg
  • Draslík 242.7 mg
  • Vláknina 4381 mg
  • Vitamín A 4381 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 5

    Zralý sýr Hermelín nakrájíme na kousky. Estragon omyjeme a drobně pokrájíme. V míse sýr smícháme s vejcem, žloutky, přidáme 0,5 dl smetany a rozšleháme elektrickou metlou dohladka. Postupně přidáváme 1,8 dl smetany, estragon, bílý pepř, sůl a krém šleháme do zhoustnutí.

  • 6

    Sladkokyselá jablka omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semínek a nakrájíme na silnější plátky. Lžíci hrozinek omyjeme a necháme okapat.

  • 7

    Na upečený korpus poklademe plátky jablek a posypeme je hrozinkami. Zakryjeme je sýrovým krémem a koláč dáme znovu do trouby. Pečeme 25-35 minut při 200°C. Sýrový krém by měl ztuhnout.

  • 8

    Koláč podáváme teplý i studený.

Komentáře k receptu