Hrnec s fazolemi a zeleninou
Suroviny
- 115 g Houby sušené
- 225 g Houby čerstvé
- 2 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 225 g Fazole
- 225 g Fazole červené sterilované
- 225 g Fazolové lusky zelené
- 600 ml Voda pitná
- 300 ml Víno červené
- 600 ml Vývar zeleninový
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Brambory
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Tymián sušený
- 0.5 polévková lžíce Šalvěj sušená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 184 g
- Sodík 1068 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 2.7 mg
- Draslík 1779.4 mg
- Vláknina 25570 mg
- Vitamín A 25570 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve přelijeme sušené houby 600 ml vařící vody. Necháme 20 minut máčet.
-
2
Očistíme, případně oloupeme a nakrájíme čerstvé houby, mrkev, bramboru a fazolové lusky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vložíme nakrájenou zeleninu, brambory, čerstvé houby a restujeme 3-4 minuty. Přidáme sušené houby včetně vody, utřený česnek, tymián a šalvěj, osolíme a opepříme. Přilijeme červené víno a vývar. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme bez pokličky asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
-
3
Přidáme fazole, zamícháme a vaříme dalších 10 minut.
-
4
Z konzervovaných fazolí slijeme vodu, propláchneme je a přidáme do hrnce. Vaříme další 3 minuty.