Dušené slávky s rajčaty, smrži a mořským ďasem
Suroviny
- 500 g Mušle slávky
- 700 g Mořský ďas
- 200 g Smrže čerstvé
- 3.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 6 ks Rajčata
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Víno bílé
- 0.5 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1090 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 106.3 mg
- Draslík 1493.4 mg
- Vláknina 7404.5 mg
- Vitamín A 7404.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na poloviční kusy. Vše osolíme 1-2 lžičkami soli, čerstvě mletým černým pepřem a kmínem. V pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a rybu restujeme z každé strany dozlatova 2 minuty.
-
2
Smrže očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Slávky důkladně vyčistíme kartáčem a několikrát opereme v čisté vodě. Pak je důkladně promyjeme pod tekoucí vodou.
-
3
Oloupanou cibuli s česnekem a petrželku omyjeme a vše drobně pokrájíme. Sherry rajčata omyjeme a rozkrájíme.
-
4
V hrnci na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, pak k ní přidáme pokrájenou zeleninu, 0,5 dl vody, zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě chvíli dusíme.
-
5
Když je zelenina se smrži poloměkká, přidáme sůl (0,5 lžičky), bílý pepř, zamícháme, přidáme slávky, zakryjeme pokličkou a dusíme asi 3-5 minut.
-
6
Když se slávky po chvíli otevřou, přilijeme bílé víno a vše povaříme 5 minut. Nakonec přimícháme smetanu, podle chuti dosolíme.
-
7
Na talíře položíme rybu, obložíme ji dušenými slávkami se smrži a podáváme.