Pečený mník s houbami a ořechy
Suroviny
- 500 g Kapusta růžičková
- 300 g Houby čerstvé
- 450 g Mník
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Pepř růžový celý
- 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
- 1 ks Cibule červená
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Ořechový olej
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Mandle loupané
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 40 g
- Sodík 665 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 91.5 mg
- Draslík 866 mg
- Vláknina 18448.1 mg
- Vitamín A 18448.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu - mníka obecného – omyjeme, vykucháme, za hlavou mu nařízneme kůži a pomocí utěrky kůži stáhneme, potom hlavu odřízneme. Celou rybu potřeme rozpuštěným máslem (1 lžíce), osolíme (1 lžička), posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým červeným a růžovým pepřem.
-
2
Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Lesní houby: hříbky, kozáky, holubinky aj. očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Růžičkovou kapustu povaříme v 1 litru osolené vodě (0,5 lžičky) 2 minuty, pak kapustu scedíme a necháme odkapat.
-
3
V pánvi si rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a rybu osmažíme z každé strany téměř dozlatova. Smažíme ji z každé strany si 2 minuty. Pak ji z pánve vyjmeme. Přidáme další lžíci másla (1 lžíce), na něm restujeme houby s kapustou, asi 3-4 minuty nakonec přimícháme cibuli. Ke konci přidáme loupané mandle, vše ochutíme 1 lžičkou soli, citronovým pepřem, ořechovým olejem a 2 špetkami muškátu.
-
4
Omastkem z mníka vytřeme zapékací mísu, položíme na ni rybu a v předehřáté troubě ji dopečeme.
-
5
Pečeme 10-12 minut při 180 °C.
-
6
Na mísu položíme upečeného mníka, obložíme houbami se zeleninou a podáváme.