Okouník mořský s houbovou strouhankou a bramborovou kaší
Suroviny
- 400 g Brambory
- 300 g Mrkev kořen
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 300 g Hříbky čerstvé
- 750 g Okouník mořský
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 3 ks Cibulka jarní
- 1.2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1209 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 281.9 mg
- Draslík 1535 mg
- Vláknina 13207.8 mg
- Vitamín A 13207.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.6 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory s mrkví a zelenou cibulku. Brambory i mrkev nakrájíme na malé kousky, společně je uvaříme do měkka v 1,2 litru vody se lžičkou soli. Vaříme 15 - 20 minut. Potom zeleninu scedíme.
-
2
Mezitím filety z okouníka mořského omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme mořskou solí a čerstvě pomletým černým pepřem. Rajčata omyjeme a nakrájíme, tvrdý sýr nastrouháme.
-
3
Očistíme a omyjeme hříbky, osušené velmi drobně pokrájíme. Omyjeme kerblík a čerstvou majoránku. Starší veku nebo žemle rozmixujeme na hrubou strouhanku.
-
4
V pánvi rozpálíme 2 lžíce másla, na kterém zprudka jednu minutu restujeme hříbky. Vložíme je do mísy se strouhankou, přidáme 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky bílého pepře, kerblík, žloutky a pomocí prstů promícháme drobenku. Do pánve přidáme 2 lžíce oleje, jarní cibulku osmažíme do zlatova.
-
5
V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje se lžící másla, filety zprudka orestujeme z každé strany po minutě, následně je přemístíme na plech, vyložený pečicím papírem. Na každou porci vložíme houbovou strouhanku, plátek rajčete a lžičku sýra.
-
6
Filety dáme do předehřáté trouby zapéct při 225°C přibližně na 8 - 10 minut.
-
7
Mezitím uvařené brambory s mrkví a šlehačkou ušleháme na kaši.
-
8
Na talíře rozdělíme bramborovou kaši, kterou ozdobíme cibulku, přidáme porci ryby, dozdobíme zbylými plátky rajčat a podáváme.