Okouník mořský s houbovou strouhankou a bramborovou kaší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 300 g Mrkev kořen
  • 100 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 300 g Hříbky čerstvé
  • 750 g Okouník mořský
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 3 ks Rajčata
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 1.2 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 660 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 1209 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 281.9 mg
  • Draslík 1535 mg
  • Vláknina 13207.8 mg
  • Vitamín A 13207.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.6 mg
  • Vitamín E 5.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory s mrkví a zelenou cibulku. Brambory i mrkev nakrájíme na malé kousky, společně je uvaříme do měkka v 1,2 litru vody se lžičkou soli. Vaříme 15 - 20 minut. Potom zeleninu scedíme.

  • 2

    Mezitím filety z okouníka mořského omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme mořskou solí a čerstvě pomletým černým pepřem. Rajčata omyjeme a nakrájíme, tvrdý sýr nastrouháme.

  • 3

    Očistíme a omyjeme hříbky, osušené velmi drobně pokrájíme. Omyjeme kerblík a čerstvou majoránku. Starší veku nebo žemle rozmixujeme na hrubou strouhanku.

  • 4

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce másla, na kterém zprudka jednu minutu restujeme hříbky. Vložíme je do mísy se strouhankou, přidáme 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky bílého pepře, kerblík, žloutky a pomocí prstů promícháme drobenku. Do pánve přidáme 2 lžíce oleje, jarní cibulku osmažíme do zlatova.

  • 5

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje se lžící másla, filety zprudka orestujeme z každé strany po minutě, následně je přemístíme na plech, vyložený pečicím papírem. Na každou porci vložíme houbovou strouhanku, plátek rajčete a lžičku sýra.

  • 6

    Filety dáme do předehřáté trouby zapéct při 225°C přibližně na 8 - 10 minut.

  • 7

    Mezitím uvařené brambory s mrkví a šlehačkou ušleháme na kaši.

  • 8

    Na talíře rozdělíme bramborovou kaši, kterou ozdobíme cibulku, přidáme porci ryby, dozdobíme zbylými plátky rajčat a podáváme.

Komentáře k receptu