Zapékané brambory s treskou a hřiby
Suroviny
- 800 g Brambory
- 500 g Treska aljašská
- 300 g Hříbky čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2.5 dl Smetana zakysaná15%
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.8 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1180 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 325.6 mg
- Draslík 1746.5 mg
- Vláknina 11863.8 mg
- Vitamín A 11863.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tresku omyjeme, osušíme, osolíme mořskou solí. Plátky rozkrájíme na menší kusy, potřeme hořčicí, posypeme pepřem a drceným kmínem.
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky, v míse je promícháme s 1,5 lžičkou soli. Citronový tymián omyjeme a drobně posekáme. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. V zakysané smetaně vyšleháme žloutky.
-
3
V pánvi na lžíci másla a 2 lžících oleje hříbky zprudka orestujeme (po 1 minutě z každé strany). Brambory rozdělíme na 3 díly, rybu a hříbky podělíme na 2 díly.
-
4
Zapékací mísu vytřeme dvěma lžícemi oleje, na dno položíme jednu vrstvu brambor, na ni vrstvu tresky, posypeme 0,5 lžicí nakrájeného tymiánu. Na rybu dáme polovinu hříbků a vrstvy opakujeme. Poslední vrstva bude z brambor. Vše přelijeme smetanou, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
-
5
Pečeme při 180°C přibližně 40 - 50 minut do zlatova. Podáváme horké.