Pirožky z kynutého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 600 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Sýr Feta
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 293 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 57.9 mg
  • Draslík 496.2 mg
  • Vláknina 7230.2 mg
  • Vitamín A 7230.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.7 mg
  • Vitamín E 4.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy přesejeme mouku, posypeme kypřícím práškem, osolíme, promícháme, rozklepneme 1 vejce, zalijeme připraveným kváskem a rukama, anebo kuchyňským robotem vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 minut. Těsto v míse prohněteme a vložíme do ledničky ještě na 10 minut. Vál posypeme moukou a na něj přeložíme těsto z mísy, které zas trochu rukama propracujeme a pomoci válečku rozválíme na velký plát silný 1 cm, z kterého skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na každé položíme 1 lžičku náplně, přeložíme druhou půlkou, pomocí prstu dobře spojíme a skládáme na olejem vymaštěný plech, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15-20 minut.

  • 2

    Náplň: v hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory se slupkou, měkké scedíme, necháme vychladnout, potom je prolisujeme do mísy, přidáme fetu, rozklepneme 1 vejce, opepříme, dobře promícháme a plníme pirožky.

  • 3

    Pirožky můžeme péct na pánvi s olejem, anebo také ve fritovacím hrnci.

Komentáře k receptu