Pirožky z kynutého těsta
Suroviny
- 500 g Brambory
- 600 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Sýr Feta
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 14 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 57.9 mg
- Draslík 496.2 mg
- Vláknina 7230.2 mg
- Vitamín A 7230.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy přesejeme mouku, posypeme kypřícím práškem, osolíme, promícháme, rozklepneme 1 vejce, zalijeme připraveným kváskem a rukama, anebo kuchyňským robotem vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 minut. Těsto v míse prohněteme a vložíme do ledničky ještě na 10 minut. Vál posypeme moukou a na něj přeložíme těsto z mísy, které zas trochu rukama propracujeme a pomoci válečku rozválíme na velký plát silný 1 cm, z kterého skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na každé položíme 1 lžičku náplně, přeložíme druhou půlkou, pomocí prstu dobře spojíme a skládáme na olejem vymaštěný plech, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15-20 minut.
-
2
Náplň: v hrnci s osolenou vodou uvaříme brambory se slupkou, měkké scedíme, necháme vychladnout, potom je prolisujeme do mísy, přidáme fetu, rozklepneme 1 vejce, opepříme, dobře promícháme a plníme pirožky.
-
3
Pirožky můžeme péct na pánvi s olejem, anebo také ve fritovacím hrnci.