Vepřové s hříbkovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Vepřová panenka
- 80 g Slanina vepřová
- 250 g Chřest sterilovaný
- 300 g Hříbky čerstvé
- 250 g Sýr smetanový tavený 45%
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 3 dl Bujón zlatý houbový
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.94 polévková lžíce Olej olivový
- 1.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 61 g
- Sodík 922 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 99.3 mg
- Draslík 955.5 mg
- Vláknina 4420.5 mg
- Vitamín A 4420.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou panenku omyjeme a osušíme. Slaninu pokrájíme na hranolky. Špalíček masa prošpikujeme, osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a kmínem. Konzervovaný chřest scedíme z nálevu, nálev zachytíme.
-
2
Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
-
3
V hrnci rozpálíme olej a maso restujeme přibližně 10 minut z každé strany dozlatova. Měkké maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a dáme do druhého hrnce, který zakryjeme poklicí.
-
4
K omastku přidáme lžíci másla, cibuli s česnekem, hříbky a vše za častého promíchání smažíme 5-8 minut. Ke konci přimícháme 3 dl houbového bujonu, ve kterém jsme rozmíchali tavený sýr. Omáčku povaříme přibližně 3-4 minuty, přimícháme smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme bílým pepřem. Omáčku rozmixujeme dohladka. V pánvi přivedeme k varu 3 lžíce nálevu z nakládaného chřestu, přidáme lžíci másla, vložíme chřest a pod pokličkou ho ohřejeme.
-
5
Maso pokrájíme na plátky, které rozdělíme na talíře, maso polijeme omáčkou, přidáme na okraj chřest a podáváme.