Jehněčí pečeně v bramborové krustě

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Anglická slanina
  • 500 g Brambory
  • 150 g Hlíva ústřičná
  • 80 g Slanina vepřová
  • 80 g Šunka dušená
  • 600 g Jehněčí hřbet
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 kávová lžička Protlak rajčatový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Bujón zlatý houbový
  • 6 cl Sherry brandy
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
  • 5 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Česnekové máslo
  • 2 polévková lžíce Hořčice
  • 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1183 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 94 g
  • Sodík 1397 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 325.2 mg
  • Draslík 1274.5 mg
  • Vláknina 12331.1 mg
  • Vitamín A 12331.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.4 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí hřbet vykostíme, maso zbavíme blan, šlach, omyjeme a osušíme. Hřbet prošpikujeme slaninou, kterou jsme předtím pokrájeli na hranolky. Maso potřeme rozetřeným česnekem se solí (2 lžičky), hořčicí, posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev a necháme marinovat několik hodin.

  • 2

    Mezitím připravíme dvě těsta. Bramborové těsto: brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1 litrem vody, 1 lžičkou soli a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse je promícháme s rozpuštěným máslem (2 lžíce), 2 žloutky, 0.5 lžičky mořské soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté.

  • 3

    Houbové pyré: očistíme a omyjeme hlívu ústřičnou a hříbky. Z hlívy odkrojíme spodní tvrdou část a houby drobně pokrájíme. Polovinu hub odložíme do misky, tu použijeme na omáčku. Anglickou slaninu (prorostlou) a šunku pokrájíme na kostičky. Kerblík omyjeme, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V mixeru houby s uzeninou rozmixujeme na pyré, které dáme do pánve a smícháme 2 lžicemi rozpuštěného česnekového másla, 1 lžičkou protlaku a 2 lžícemi piva. Za častého promíchání pyré dusíme do doby, až se tekutina odpaří a bude husté. Pak do něj zamícháme kerblík.

  • 4

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje s čerstvým máslem (1 lžíce) a marinované maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme, potřeme houbovým pyré a necháme chvíli odpočinout.

  • 5

    Pečící mísu vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje, položíme na něj maso, navrstvíme na něj opatrně bramborové těsto tak, že bude téměř celé pokryté. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova 25-30 minut.

  • 6

    Připravíme omáčku:

  • 7

    Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme bylinkové máslo a cibuli zpěníme. Přidáme pokrájené houby, 1-2 minuty je smažíme s cibulí, přidáme výpek z masa, 0.5 dl houbového bujonu, 1 dl smetany, promícháme a ochutíme 0.5 lžičky bílým pepřem, 6 cl Sherry Brandy. Omáčku vaříme za stálého míchání 2 minuty, nakonec ji vyšleháme ponorným mixerem.

  • 8

    Upečené jehněčí maso nakrájíme na porce, přilijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu