Salát s bramborami a jablky
Suroviny
- 750 g Brambory
- 220 g Jablka
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 15 g Pažitka
- 150 g Celer řapíkatý
- 100 g Cibule červená
- 120 ml Majonéza
- 0.75 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.75 kávová lžička Sůl
- 0.75 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Provensálské koření
- 0.75 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.75 polévková lžíce Ocet jablečný
- 4.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 240 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 6 g
- Sodík 600 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 639.6 mg
- Vláknina 9979.3 mg
- Vitamín A 9979.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
-
2
Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
-
3
Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
-
4
Brambory oloupeme a dáme do velkého hrnce vroucí osolené vody a vaříme je 10-15 minut nebo doměkka. Slijeme, necháme trochu prochladnout a nakrájíme na kousky.
-
5
Brambory dáme do velké salátové mísy, přidáme zálivku vinaigrette a promícháme v ní vlažné brambory. Vmícháme nakrájený celer, cibuli a jablka a promícháme, aby byly všechny přísady ochuceny zálivkou, pak osolíme a opepříme. Zakryjeme a dáme do chladna nejméně na 1 hodinu.
-
6
Lehce vmícháme majonézu, ochutnáme, posypeme pažitkou a ihned podáváme.