Špenátový salát s krutony
Suroviny
- 120 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 3 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 0.75 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.75 kávová lžička Sůl
- 0.75 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Provensálské koření
- 0.75 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.75 polévková lžíce Ocet jablečný
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 306 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 15 g
- Sodík 857 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 13.6 mg
- Draslík 551.7 mg
- Vláknina 5485.9 mg
- Vitamín A 5485.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.4 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
-
2
Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
-
3
Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.
-
4
Špenátové lístky roztrháme na menší kousky a vložíme je do salátové mísy.
-
5
Krutony: Chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme drcený česnek a smažíme 1 minutu. Přidáme chlebové kostky a smažíme za stálého míchání 1-2 minuty dozlatova
-
6
a dokřupava. Vyjmeme krutony a osušíme je na papírovém ubrousku.
-
7
Na pánev dáme slaninu a vyškvaříme ji dokřupava.
-
8
Špenátové listy posypeme slaninou. Salát polijeme zálivkou, osolíme a opepříme podle chuti a jemně smícháme. Povrch posypeme krutony a ihned podáváme.