Špenátový salát s krutony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 3 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 0.75 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.75 kávová lžička Sůl
  • 0.75 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Provensálské koření
  • 0.75 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.75 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 306 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 857 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 13.6 mg
  • Draslík 551.7 mg
  • Vláknina 5485.9 mg
  • Vitamín A 5485.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.4 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:

  • 2

    Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":

  • 3

    Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.

  • 4

    Špenátové lístky roztrháme na menší kousky a vložíme je do salátové mísy.

  • 5

    Krutony: Chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme drcený česnek a smažíme 1 minutu. Přidáme chlebové kostky a smažíme za stálého míchání 1-2 minuty dozlatova

  • 6

    a dokřupava. Vyjmeme krutony a osušíme je na papírovém ubrousku.

  • 7

    Na pánev dáme slaninu a vyškvaříme ji dokřupava.

  • 8

    Špenátové listy posypeme slaninou. Salát polijeme zálivkou, osolíme a opepříme podle chuti a jemně smícháme. Povrch posypeme krutony a ihned podáváme.

Komentáře k receptu