Houbové rizoto s bílým vínem
Suroviny
- 200 g Lišky čerstvé
- 200 g Hříbky čerstvé
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 350 g Rýže Arborio
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 3 ks Šalotka
- 3 stroužek Česnek
- 8.5 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Víno bílé
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 4 polévková lžíce Hrášek mražený
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1656 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 114 g
- Cholesterol 50.1 mg
- Draslík 1083.9 mg
- Vláknina 7572.3 mg
- Vitamín A 7572.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.6 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky.
-
2
Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme.
-
3
Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat.
-
4
Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.
-
5
V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3.
-
6
K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut.
-
7
Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme.