Bulgur se zeleninou a žampiony
Suroviny
- 200 g Bulgur
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Celer řapíkatý
- 150 g Pórek
- 250 g Žampiony čerstvé
- 180 g Sýr Eidam cihla 30%
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4.1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Vývar zeleninový
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 103 g
- Sodík 490 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 6.2 mg
- Draslík 571.8 mg
- Vláknina 24535.8 mg
- Vitamín A 24535.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bulgur dáme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme lžičku olivového oleje se lžičkou soli a přivedeme k varu. Pomalu vaříme 2-3 minuty, pak hrnec zakryjeme a necháme 20 minut odstát.
-
2
Omyjeme tymián, petrželovou nať, bylinky drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
3
Očistíme a omyjeme mrkev, řapíkatý celer, pórek a česnek. Pórek s celerem pokrájíme na nudličky, mrkev na malé kostičky. Česnek drobně posekáme. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr nastrouháme.
-
4
V hrnci rozpálíme máslo s olejem, nejdříve osmažíme česnek, pak přimícháme ostatní zeleninu, žampiony, promícháme a smažíme 2 minuty. Přidáme 0.5 dl zeleninového bujonu a pod pokličkou dusíme 5-7 minut.
-
5
Po 20 minutách do bulguru přimícháme nakrájené bylinky s dušenou zeleninou a žampiony.
-
6
Ochutíme solí, pepřem, rozdělíme na talíře, posypeme sýrem a podáváme.