Slaný dort s hřiby, sýrem a ořechy
Suroviny
- 100 g Sýr Čedar - tavený
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 200 g Vepřový bok uzený
- 500 g Hříbky čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 3 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Sůl mořská
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 744 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 52 g
- Sodík 1673 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 254.3 mg
- Draslík 999.1 mg
- Vláknina 15436.9 mg
- Vitamín A 15436.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 103.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a posekáme ji nadrobno. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kusy.
-
2
V misce vyšleháme vajíčko s 2 špetkami hrubé mořské soli. Do misky nalijeme smetanu a metličkou zašleháme vajíčko a měkký tavený sýr.
-
3
V pánvi vysmažíme plátky uzeného bůčku dozlatova z každé strany. Vyjmeme, k omastku z bůčku přidáme olej, rozpálíme, přidáme cibulku, kterou zpěníme a doložíme houby, drcený kmín, chilli, osolíme podle chuti, zamícháme a houby za stálého míchání vydusíme z vody. Pak je smažíme dozlatova přibližně 3 minuty.
-
4
Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na dva díly. 1 díl bude menší, ten vyválíme na kulatý plát o průměru, který je stejný jak dortová forma a síle asi 3 mm. Ten díl odložíme, použijeme jej až nakonec. Větší díl těsta rozválíme na větší placku, kterou vyložíme dortovou formu tak, že okraje pokryjí i vnitřní stěnu formy.
-
5
Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby předpéct na 12-15 minut. Pak ji vyjmeme. Na dno poklademe 1/2 plátků uzeného bůčku, který posypeme nahrubo mletým pepřem 4 barev. Pak položíme směs hub s cibulkou, ořechy, zalijeme je připravenou smetanou, celou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem Nivou, na ni položíme plátky uzeného bůčku, který zase okořeníme pepřem 4 barev. Vše zakryjeme připraveným plátem těsta.
-
6
Těsto radýlkem nakrájíme na porce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme zpět do trouby péct. Pečeme dozlatova při 220 °C asi 15 minut.
-
7
Upečený houbový dort necháme trochu vychladnout, rozkrájíme a podáváme.