Jehněčí na šafránu
Suroviny
- 160 g Cibule
- 125 g Meruňky
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Zázvor mletý
- 300 g Paprika zelená
- 10 g Pomerančová kůra
- 10 g Máta
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 150 ml Voda pitná
- 40 ml Pomerančová šťáva
- 450 ml Vývar jehněčí
- 1 kávová lžička Šafrán
- 1.5 kg Jehněčí plec
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 20 g
- Sodík 463 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 154.7 mg
- Draslík 886 mg
- Vláknina 4777.1 mg
- Vitamín A 4777.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafrán vložíme do malé misky, přilijeme odměřené množství horké vody a necháme 10 minut namočené.
-
2
V zapékací míse rozehřejeme olej a zprudka na něm smažíme maso. Vyjmeme je z mísy a dáme zvlášť.
-
3
Stáhneme oheň, přidáme fenykl, nudličky papriky, nasekanou cibuli a 5 minut průběžně promícháváme a smažíme.
-
4
K zelenině přidáme mouku a zázvor, mícháme a 2 minuty smažíme. Přilijeme šafránový nálev, vrátíme maso, přilijeme vývar, přidáme pomerančovou šťávu, dochutíme pepřem a solí. Zakryjeme a 1 hodinu podusíme v předehřáté troubě při 160 °C .
-
5
Nalijeme pomerančovou šťávu a nakrájené meruňky, podusíme ještě další 30 minut, až je maso měkké. Ochutnáme, dokořeníme a před podáváním ozdobíme snítkami máty.