Jelení závitky plněné mletým masem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 300 g Maso mleté - mix
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Protlak rajčatový
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 80 ml Olej rostlinný
- 100 ml Mléko polotučné
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Paprika zelená
- 1 kg Jelení kýta
- 30 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1724 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 143 g
- Sodík 1409 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 405.3 mg
- Draslík 1169 mg
- Vláknina 7033.4 mg
- Vitamín A 7033.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 141.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, jednu cibuli nakrájíme najemno, zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, jednu cibuli nakrájíme na plátky, kopr jemně nasekáme. Papriky zbavíme semen, nakrájíme na nudličky a osmažíme na másle.
-
2
V míse smícháme mleté maso s vymačkanými rohlíky, drobně pokrájenou cibulí, tymiánem, solí a vejci.
-
3
Kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme a potřeme masovou směsí. Plátky zavineme a ovážeme nití.
-
4
V kastrolu na oleji zpěníme plátky cibule a zeleniny, přidáme závitky a orestujeme. Poté podlijeme vývarem, přidáme koření, rajčatový protlak a dusíme, až je maso měkké.
-
5
Závitky vyjmeme, ke šťávě přilijeme horkou vodu, zašleháme jíšku a alespoň čtvrt hodiny povaříme. Poté omáčku propasírujeme přes síto do čistého kastrolu. Přimícháme osmaženou papriku, kopr, sůl, cukr, závitky bez nití a necháme je v omáčce provařit.