Polévka z bažanta
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Houby čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2.5 l Voda pitná
- 2 kg Bažant obecný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 71 g
- Sodík 232 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 184.3 mg
- Draslík 807.3 mg
- Vláknina 3591.4 mg
- Vitamín A 3591.4 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bažanta očistíme, vykucháme a vložíme do studené vody spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a solí. Vaříme pomalým varem doměkka.
-
2
V mezičase na másle udusíme očištěné a pokrájené houby.
-
3
V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, do které přecedíme vývar a dobře ho rozšleháme. Jíšku ve vývaru necháme alespoň čtvrt hodiny provařit.
-
4
V mezičase obereme uvařeného bažanta. Čisté maso spolu s dušenými houbami a pokrájenou uvařenou zeleninou vložíme před koncem varu do vývaru, aby se vše prohřálo. Před podáváním do polévky vmícháme posekanou petrželovou nať.