Salát s bílým chřestem a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Libeček
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 6 polévková lžíce Ořechový olej
  • 3 polévková lžíce Ocet z okvětních plátků růže
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 234 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 646 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 428.8 mg
  • Vláknina 6376.1 mg
  • Vitamín A 6376.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílý chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme konce. Kopr a řeřichu opláchneme pod tekoucí vodou, z kopru otrháme lístky a odložíme je na ozdobu. Řeřichu drobně pokrájíme.

  • 2

    Do hrnce dáme vařit 1 litr vody s 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku cukru a 1 lžíci másla. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní chřest, který pomalu budeme vařit 15-20 minut. Pak chřest scedíme, zchladíme v sítu pod tekoucí studenou vodou a vychlazený pokrájíme na 4 cm dlouhé kousky.

  • 3

    Očistíme malé uzavřené plodnice žampionů, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy pokapeme je citronovou šťávou (1 lžíce) a promícháme.

  • 4

    Připravíme si zálivku: růžový ocet smícháme se solí, cukrem, citronovým pepřem a postupně přimícháme ořechový olej. Čerstvý koriandr s libečkem omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do zálivky.

  • 5

    Do mísy vložíme všechny připravené ingredience, které promícháme se zálivkou. Salát dáme na mísu, ozdobíme ho lístky kopru a podáváme.

Komentáře k receptu