Salát s bílým chřestem a žampiony
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 200 g Žampiony čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Cukr krupice
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 6 polévková lžíce Ořechový olej
- 3 polévková lžíce Ocet z okvětních plátků růže
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 21 g
- Sodík 646 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 428.8 mg
- Vláknina 6376.1 mg
- Vitamín A 6376.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílý chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme konce. Kopr a řeřichu opláchneme pod tekoucí vodou, z kopru otrháme lístky a odložíme je na ozdobu. Řeřichu drobně pokrájíme.
-
2
Do hrnce dáme vařit 1 litr vody s 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku cukru a 1 lžíci másla. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní chřest, který pomalu budeme vařit 15-20 minut. Pak chřest scedíme, zchladíme v sítu pod tekoucí studenou vodou a vychlazený pokrájíme na 4 cm dlouhé kousky.
-
3
Očistíme malé uzavřené plodnice žampionů, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy pokapeme je citronovou šťávou (1 lžíce) a promícháme.
-
4
Připravíme si zálivku: růžový ocet smícháme se solí, cukrem, citronovým pepřem a postupně přimícháme ořechový olej. Čerstvý koriandr s libečkem omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do zálivky.
-
5
Do mísy vložíme všechny připravené ingredience, které promícháme se zálivkou. Salát dáme na mísu, ozdobíme ho lístky kopru a podáváme.