Pivní koláč pórkový
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Pórek
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 50 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 50 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 51 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 351.9 mg
- Draslík 242.5 mg
- Vláknina 1864.3 mg
- Vitamín A 1864.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vále vypracujeme hladké těsto z prosáté mouky, změklého másla, žloutků, piva a soli. Těsto zabalíme do fólie a v chladničce necháme alespoň dvě hodiny odpočinout.
-
2
Poté těsto vložíme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a v mírně předehřáté troubě koláč 5 minut zapečeme.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Na drobně nakrájené slanině dusíme pórek nakrájený na plátky, vmícháme žloutek, který jsme umíchali s pivem, smetanou, kořením a solí. Do mírně prochladlé náplně lehce vmícháme pevný sníh ze tří bílků.
-
4
Směs nalijeme na předpečený korpus a pečeme, až koláč zezlátne.