Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake
Suroviny
- 150 g Kompot ananasový
- 350 g Kuřecí prsa
- 80 g Pórek
- 150 g Rýže Basmati
- 200 g Shiitake houby
- 8 ks Olivy černé
- 1 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Paprika žlutá
- 0.5 ks Paprika červená
- 3 ks Cibule lahůdková
- 3.5 dl Voda pitná
- 0.8 dl Ananasová šťáva
- 1.5 polévková lžíce Med včelí
- 0.26 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet rýžový
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 3 polévková lžíce Omáčka sojová - Tamari
- 7 polévková lžíce Japonská sójová omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 574 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 30 g
- Sodík 4225 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 56 mg
- Draslík 760.3 mg
- Vláknina 22906.5 mg
- Vitamín A 22906.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži Basmati promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 3.5 dl vody (dle návodu na obalu), zakryjeme pokličkou, a když přijde k varu, zmírníme teplotu na minimum a vaříme přibližně 12 - 15 minut. Ponecháme ji pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří. Odstavíme z vařiče, pokapeme ji sójovou omáčkou (1 lžíce), rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (asi 3 minuty).
-
2
V misce si vymícháme sójovou omáčku Terijaki s medem. Touto marinádou potřeme omytá a osušená kuřecí prsa (bez blan, šlach a tuku). Necháme je marinovat 15 - 20 minut.
-
3
Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé houby Shiitake. Omyjeme lahůdkovou cibulku a tenký mladý pórek. Zeleninu pokrájíme na kroužky. Kompotovaný ananas scedíme, šťávu zachytíme. Černé nakládané olivy scedíme a necháme okapat.
-
4
Omyjeme 1 červenou a 1 žlutou papriku s chilli papričkou. Rozřízneme je, zbavíme semínek, z každé 1/2 papriky nakrájíme proužky, chilli papričku pokrájíme na velmi tenké nudličky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme.
-
5
V pánvi si rozpálíme olej, vložíme houby a krátce, 1 - 1.5 minuty je restujeme. Houby vyjmeme, vložíme místo nich kuřecí prsa pomalu smažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 10 minut, přidáme během smažení papriky a chilli papričku. Poté kuřecí prsa i zeleninu vyjmeme a necháme zchladnout. Potom maso nakrájíme na plátky.
-
6
Připravíme si dresink: 0.8 dl ananasové šťávy smícháme s rýžovým octem a 3 lžícemi sójové omáčky a přimícháme kerblík.
-
7
Rýži, zeleninu, ananas, houby a dresink smícháme, rýžový salát rozložíme na velkou mísu, doprostřed ozdobně poklademe plátky masa s olivami a servírujeme.