Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 57 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Kompot ananasový
  • 350 g Kuřecí prsa
  • 80 g Pórek
  • 150 g Rýže Basmati
  • 200 g Shiitake houby
  • 8 ks Olivy černé
  • 1 ks Chilli paprička
  • 0.5 ks Paprika žlutá
  • 0.5 ks Paprika červená
  • 3 ks Cibule lahůdková
  • 3.5 dl Voda pitná
  • 0.8 dl Ananasová šťáva
  • 1.5 polévková lžíce Med včelí
  • 0.26 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Ocet rýžový
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 3 polévková lžíce Omáčka sojová - Tamari
  • 7 polévková lžíce Japonská sójová omáčka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 574 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 4225 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 56 mg
  • Draslík 760.3 mg
  • Vláknina 22906.5 mg
  • Vitamín A 22906.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži Basmati promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 3.5 dl vody (dle návodu na obalu), zakryjeme pokličkou, a když přijde k varu, zmírníme teplotu na minimum a vaříme přibližně 12 - 15 minut. Ponecháme ji pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří. Odstavíme z vařiče, pokapeme ji sójovou omáčkou (1 lžíce), rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (asi 3 minuty).

  • 2

    V misce si vymícháme sójovou omáčku Terijaki s medem. Touto marinádou potřeme omytá a osušená kuřecí prsa (bez blan, šlach a tuku). Necháme je marinovat 15 - 20 minut.

  • 3

    Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé houby Shiitake. Omyjeme lahůdkovou cibulku a tenký mladý pórek. Zeleninu pokrájíme na kroužky. Kompotovaný ananas scedíme, šťávu zachytíme. Černé nakládané olivy scedíme a necháme okapat.

  • 4

    Omyjeme 1 červenou a 1 žlutou papriku s chilli papričkou. Rozřízneme je, zbavíme semínek, z každé 1/2 papriky nakrájíme proužky, chilli papričku pokrájíme na velmi tenké nudličky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 5

    V pánvi si rozpálíme olej, vložíme houby a krátce, 1 - 1.5 minuty je restujeme. Houby vyjmeme, vložíme místo nich kuřecí prsa pomalu smažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 10 minut, přidáme během smažení papriky a chilli papričku. Poté kuřecí prsa i zeleninu vyjmeme a necháme zchladnout. Potom maso nakrájíme na plátky.

  • 6

    Připravíme si dresink: 0.8 dl ananasové šťávy smícháme s rýžovým octem a 3 lžícemi sójové omáčky a přimícháme kerblík.

  • 7

    Rýži, zeleninu, ananas, houby a dresink smícháme, rýžový salát rozložíme na velkou mísu, doprostřed ozdobně poklademe plátky masa s olivami a servírujeme.

Komentáře k receptu