Pivní dort s čokoládovou polevou a se šlehačkovým krémem
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
- 260 g Cukr moučkový
- 220 g Máslo čerstvé
- 80 g Kakao
- 200 g Zakysaná smetana
- 200 g Čokoláda na vaření
- 200 g Čokoláda hořká
- 70 g Tuk
- 250 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 69 g
- Sodík 96 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 186.6 mg
- Draslík 154.9 mg
- Vláknina 6321 mg
- Vitamín A 6321 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí, rozpuštěným máslem, kakaem, pivem, vejci a zakysanou smetanou. Vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 170 °C, zhruba 45–50 minut. Dort necháme zchladnout ve formě a poté ho vyklopíme.
-
2
Vychladlý dost přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobícím sáčkem ozdobíme připravenou čokoládovou šlehačkou.
-
3
Ke zdobení si připravíme čokoládovou polevu a šlehačkový krém.
-
4
Na polevu ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem, nevaříme.
-
5
Na krém svaříme v rendlíku šlehačku, poté odstavíme a vmícháme máslo a rozlámanou čokoládu. Pečlivě rozmícháme dohladka a necháme pod fólií v chladničce vychladit. Poté z ní vyšleháme hustou šlehačku.