Pečená jehněčí kýta po řecku
Suroviny
- 1350 g Jehněčí kýta
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 807 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 227 g
- Sodík 259 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 222.8 mg
- Draslík 1080.1 mg
- Vláknina 6724.5 mg
- Vitamín A 6724.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou jehněčí kýtu vložíme do pekáče. Olej, nadrcený česnek, skořici, tymián a oregano promícháme. Směsí potřeme maso, pokapeme citronovou šťávou a opepříme.
-
2
Do pekáče vlijeme tolik vody, aby sahala do poloviny výšky pekáče, přidáme oloupanou, na kroužky nakrájenou cibuli a očištěnou, podélně nakrájenou mrkev.
-
3
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia a maso pečeme 3 hodiny. Každých 30 minut kýtu potřeme zbylou směsí nebo podlijeme vodou.
-
4
Potom pekáč přikryjeme alobalem a maso pečeme ještě 2 hodiny.
-
5
Vyjmeme z trouby a necháme asi 20 minut odpočinout. Kýtu podáváme posypanou nasekanou petrželkou.