Bystřický bramborák s masem
Suroviny
- 400 g Brambory
- 600 g Vepřová krkovička
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Divoké koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 4 dl Mléko - podmáslí
- 0.18 dl Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 39 g
- Sodík 516 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 196.3 mg
- Draslík 466.2 mg
- Vláknina 7155 mg
- Vitamín A 7155 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z omyté a osušené vepřové krkovice nakrájíme 4 plátky masa o síle cca 1 - 1,5 cm. Maso naklepeme, osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi na rozpáleném oleji (0,5 dl) zprudka orestujeme po 1 minutě z každé strany, poté odložíme do mísy.
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory, jemně nastrouháme, v míse smícháme s rozetřeným česnekem, polovinou lžičky divokého koření (roztlučeme), majoránkou, lžičkou soli, polovinou lžičky černého pepře, vejci a moukou. Těsto dobře promícháme.
-
3
Do větší pánve nalijeme 0,5 až 1 dl nového oleje a rozpálíme ho. Orestované maso namáčíme do bramborového těsta tak, aby byla vrstva raději silnější. Poté vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme pomalu (přibližně 5 - 7 minut z každé strany) do zlatova.
-
4
Hlávkový salát omyjeme, lístky potrháme a vložíme do mísy. V misce rozšleháme podmáslí s polovinou lžičky soli, špetkou černého pepře a drobně pokrájeným omytým koprem. Tuto zálivku promícháme se salátem, který rozdělíme do misek.
-
5
Usmažené bramboráky s masem podáváme s hlávkovým salátem.