Beskydský bigus
Suroviny
- 300 g Brambory
- 70 g Slanina vepřová
- 200 g Vepřová krkovička
- 250 g Zelí kysané
- 200 g Vepřová plec
- 200 g Vepřový bok
- 50 g Sádlo vepřové škvařené
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 kávová lžička Koření zabíjačkové
- 2 ks Cibule
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 943 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 73 g
- Sodík 607 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 128.4 mg
- Draslík 876.7 mg
- Vláknina 9060 mg
- Vitamín A 9060 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové maso: plecko, bůček a krkovici omyjeme a osušíme. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli, pepř, kmín, zabíjačkové koření a promícháme. Uzenou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na plátky asi 7 mm silné, dáme je do druhé mísy, osolíme (0.5 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kroužky.
-
2
Do pánve dáme 25 g sádla, rozpálíme, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Pak přimícháme cibuli, zpěníme ji a přidáme maso, které restujeme dozlatova asi 4-7 minut. Maso pak podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 10-15 minut.
-
3
Zapékací mísu vymažeme zbytkem sádla. Na dno dáme 1/2 pokrájených brambor. Na ně dáme maso s cibulí i výpekem. Zarovnáme a povrch masa pokryjeme kysaným zelím. Na ně dáme vrstvu brambor. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
-
4
Pečeme přibližně 40-50 minut doměkka.