Vepřové ovarové koleno s vejmrdou
Suroviny
- 500 g Chléb konzumní
- 250 g Křen
- 200 g Jablka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Ocet vinný
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 5 ks Nové koření celé
- 2 ks Bobkový list
- 2 l Voda pitná
- 0.5 dl Masový vývar
- 1.5 kg Vepřové koleno
- 4 polévková lžíce Hořčice kremžská
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1564 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 100 g
- Sodík 728 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 501.2 mg
- Vláknina 9321 mg
- Vitamín A 9321 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 95.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očištěné a omyté vepřové koleno dáme do hrnce s 2 litry vody. Přidáme očištěnou cibule, česnek, celý černý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme minimálně 100 minut.
-
2
Připravíme "vejmrdu" - křen s jablky. Očistíme, omyjeme a oloupeme křen a jemně nastrouháme, dáme do misky a zakryjeme. Omytá jablka oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jadřince a jemně nastrouháme. Přidáme je ke křenu, ochutíme cukrem, vývarem z uvařeného kolena, troškou (1-2 lžičky) vinného octa a promícháme.
-
3
Ovarové koleno vyjmeme z vývaru, rozporcujeme a podáváme s "vejmrdou", křenovou hořčicí a chlebem.